Fight — wat betekent het?

Twee wezens doen elkaar tegelijk schade gelijk aan hun power.

Fight staat op 153 kaarten.

Hoe werkt Fight?

Als twee wezens vechten, doet elk wezen schade gelijk aan zijn power aan het andere. Dat gebeurt tegelijk, buiten het gevecht en meestal via een spreuk of ability. Omdat het geen aanval is, maakt summoning sickness niet uit, en ook een getapt wezen kan vechten. Een wezen met 0 power doet geen schade. Moet een wezen met zichzelf vechten, dan doet het zichzelf schade gelijk aan twee keer zijn power.

Fight-schade is geen gevechtsschade. First strike, double strike en trample doen dus niets. Deathtouch en lifelink werken wel, want die gelden voor alle schade. Het wezen is zelf de bron van de schade: een wezen met protection tegen de kleur van jouw vechter krijgt er geen schade van.

Is een van de twee wezens niet meer op het slagveld (battlefield) of geen wezen meer als de spreuk afhandelt, dan vecht geen van beide en doet geen van beide schade. Hetzelfde geldt als een van de doelwitten ongeldig is geworden. Daar zit het risico: haalt je tegenstander jouw wezen weg als reactie, dan krijgt zijn wezen ook niets. Let op het verschil met effecten waarbij maar één wezen schade doet aan een ander. Dat is geen fight, en dan krijgt jouw wezen niets terug.

Een voorbeeld aan tafel

Je speelt een spreuk waarmee jouw 4/4 vecht met de 3/3 van je tegenstander. Normaal doet je 4/4 4 schade en sterft de 3/3, terwijl jouw 4/4 3 schade krijgt en blijft staan. Je tegenstander reageert met een instant die zijn 3/3 +2/+2 geeft. Nu doet je 4/4 4 schade aan een 5/5, die blijft staan, en de 5/5 doet 5 schade aan jouw 4/4, die sterft. Had hij in plaats daarvan je 4/4 vernietigd, dan was er niets met zijn 3/3 gebeurd.

Kaarten met Fight

Veelgemaakte fouten

Veelgestelde vragen

Werkt deathtouch bij fight?
Ja. Deathtouch werkt voor alle schade, dus het andere wezen wordt vernietigd zodra jouw wezen er schade aan doet.
Werkt first strike bij fight?
Nee. First strike gaat alleen over gevechtsschade. Bij fight doen beide wezens tegelijk schade.
Wat gebeurt er als mijn wezen verdwijnt voordat de fight-spreuk afhandelt?
Dan vecht geen van beide wezens. Het wezen van je tegenstander krijgt geen schade.
Kan een wezen met summoning sickness vechten?
Ja. Vechten is geen aanval en vraagt niet dat je het wezen tapt.

Officiële regel: Comprehensive Rules 701.14. Meer over de bronnen van dit regelboek staat bij Bronnen.

Vaak samen met

TransformTrampleEnchantDoubleTreasure

← Alle 303 trefwoorden

Welke kaarten met Fight heb jij? →

Laatst bijgewerkt: 26 oktober 2026